Начало

Яна
Танковска

(керамика)

Родопска
тъкан

(текстил и тъкане, Смолян)

Яна Танковска е творец с многостранни качества, която еднакво добре може да създаде осветителни тела, сглобени от парченца хартия, бижута от керамика, интериорен дизайн или пък аксесоари с впечатляващи форми и цветове, от гума, керамика, кожа и текстил. Извора на вдъхновение за Яна може да бъде открит навсякъде, както в храната и архитектурата, така и в общуването и сътрудничеството с други автори.

Сега Яна влиза в партньорство с фирмата Родопска тъкан от Смолян, която е основна преди повече от 50 години в сърцето на Родопската планина и е специализирана в производството на вълнени завивки и черги. Нейни запазени марки са освен изделията от чиста вълна, така и емблематичното за българската култура и интериор родопско одеяло. Основните му характеристики са неговата плътна текстура и вибриращото, цветно присъствие, изтъкано в каре, получено от комбинацията на цветовете червено, зелено, жълто и естествено бяло.
Одеялото е изключително разпознаем продукт в българското общество и е свързано с идентичността ни и националната принадлежност.

В настоящата изложба Яна търси нов начин този феномен на българския продуктов дизайн да продължи да живее в съвременния интериор. Тя разработва серия от продукти, базирани на съществуващи модели от мебелната индустрия, в които тя имплементира или части от самото одеяло или използва вариации от десена му.

© Михаил Новаков

Мелба Симпозиум

БИЛЕТ
НА ЖИВО

Редовен 90 лв
от 16.10.2023 г.

ОНЛАЙН
БИЛЕТ

*При покупка от 5 билета и повече се свържете с нас за групова отстъпка от 10%.

Събота, 4 ноември, 2023 г.