Начало

ПРЕГЛЕД НА
БЪЛГАРСКИЯ ДИЗАЙН 2023

ОБЕКТ НА
ВЗАИМОВРЪЗКИ

Кога: 02 -12.11.2023, пон-нед: 15:00 - 19:00
Къде: КО-ОP, бул. “Янко Сакъзов” 17, София
Откриване: 02.11.2023, четвъртък | 18:30 ч.

Кога: 02 -12.11.2023,
пон-нед: 15:00 - 19:00

Къде: КО-ОP,
бул. “Янко Сакъзов” 17, София

Откриване: 02.11.2023,
четвъртък | 18:30 ч.

Изложбата Обект на взаимовръзки поставя фокус върху взаимодействието между дизайнери и производители, като внимателно разглежда специфичния потенциал и документира производствения процес на създаването на нови дизайн обекти през диалог и сътрудничество. Куратор на изложбата е Дима Стефанова, дизайнер и културен предприемач, отдаден на проекти в областта на дизайна, изкуството и социалните иновации. Тя е основател на образователната платформа Know-How Show-How, която насърчава обмена на знания и алтернативни методи на учене. Филип Бояджиев е автор на експозиционния дизайн и визуалното оформление на изложбата.

В рамките на изложбата Обект на взаимовръзки подбраните дизайнери изследват спецификите на конкретно производство и измислят продукти или прототипи, вдъхновени от концепцията на взаимовръзката. Разработените дизайн обекти отразяват силните страни на производителя, базирани на наличните материали, знания и асортимент. За целта, в продължение на няколко месеца, шестима дизайнери работят в тясно сътрудничество със седем производствени компании. Това е и своеобразен опит за „картографиране” на индустриалната база в България. Взаимодействието между наличната производствена база и натрупани с години умения и новият, непреднамерен външен поглед на дизайнера са поле за смели експерименти и надграждане на представите за възможност, отвеждащи до изненадващи резултати.

„Централно място в работите на селектираните автори заема връзката като ключов елемент. Под връзка разбирам не само механизма, който свързва дадена форма с материала, от който е произведена, но и механизма, който свързва дизайнера с производителя, формата с тялото, обекта със заобикалящата го среда, неговия социален и екологичен отпечатък. Това биха могли да бъдат решения, които отварят възможности за разнообразни форми и приложения, както и за повече от едно-единствено предназначение. Голямо вдъхновение за избора на тази посока е работата на испанския дизайнер Хорхе Пенадес.” – Дима Стефанова.

С участието на:

Илиан милинов

(продуктов дизайн)

Белкаро

(мека мебел, тапицерия, Казичене)

Илиан милинов

(продуктов дизайн)

Полимер Колорс

(композитен материал, Габрово)

Яна Танковска

(керамика)

Родопска тъкан

(текстил и тъкане, Смолян)

Иван Пръмов

(осветление)

Бонана

(метал и тапицерия, Петрич)

Анелия Антова

(мода)

FilCo-Sportswear

(спортни облекла, Карлово-Сопот)

Били Матеева

(визуално изкуство)

Поларис

(филц и осветление, Варна)

Юлиян Миков,
Димитър Вранчев,
NO-ON

(осветление)

Паркети Миланов

(паркети, София)

Преглед на българския дизайн е поредица изложби, продуцирана от Комплект от 2018 г. насам като акцент в ежегодния фестивал за дизайн МЕЛБА. Субективният подбор на отличителни и важни примери от последната година в разнообразни сфери (графичен дизайн, илюстрация, реклама и кампании, мода, бижута, продукти и други) е важна част от колективната памет за състоянието на българската визуална култура.. Последните две издания (2022, 2023) Комплект поставя конкретна тема, кани уважаван специалист-куратор, който да навигира и осмисля процеса, и продуцира нови дизайн обекти заедно с избрани от него автори в пътуваща изложба.

Мелба Симпозиум

БИЛЕТ
НА ЖИВО

Редовен 90 лв
от 16.10.2023 г.

ОНЛАЙН
БИЛЕТ

*При покупка от 5 билета и повече се свържете с нас за групова отстъпка от 10%.

Събота, 4 ноември, 2023 г.