Назад

Jorge
Penadés

Хорхе Пенадес (Малага, 1985 г.) е испански дизайнер и творчески директор, който разработва мебели, продукти, интериори, инсталации и изложби за клиенти като Adidas, Berluti и Camper. Подбудата в подхода му е винаги продиктувана от проучването на системите. Пенадес съчетава прогресивен, ориентиран към човека подход към дизайна с решимостта да създава дълготрайни и устойчиви продукти.

Роден в семейство на мебелисти, Пенадес учи дизайн в ESDAP в Барселона и след кратък опит в Айндховен, той завършва IED Madrid през 2014 г. Неговата магистърска теза „Структурна кожа“ изследва потенциала на кожените изрезки и остатъци от производството и понастоящем е в постоянната колекция на Vitra design Museum.

Негови творби са показвани в различни музеи, галерии и пространства за дизайн като Националния музей на дизайна в Стокхолм, MUDAC в Лозана, Триеналето на архитектурата в Осло, Венецианско биенале на дизайна, HIDW в Китай, Villa Noailles в Hyères, Rossana Orlandi в Милано, The Aram Gallery в Лондон и The Future Perfect в Ню Йорк. Между 2019-2023 г. Пенадес управлява Extraperlo, кураторска платформа, която създава годишни изложби и кани водещи международни автори, които допринасят за изграждането на по-прогресивна култура в дисциплината дизайн.

През 2021 г. той представи Looks Like Magic! първото му международно самостоятелно шоу, курирано от Мария Кристина Дидеро в Милано. През 2022 г. Пенадес е назначен за ръководител на дизайн отдела в Camper Studio, където, успоредно със своята независима практика, той ръководи и прилага нова творческа насока за търговските среди на компанията в световен мащаб.

Хорхе Пенадес основава едноименното си студио в Мадрид през 2015 г. и през годините изгражда репутация на дизайнер с изобретателен подход към материалите, демократична визия в комбинация със стриктно, мащабно мислене.

*Симпозиумът на МЕЛБА представя Хорхе Пенадес като лектор благодарение на подкрепата на Испанското посолство в България.

Мелба Симпозиум

БИЛЕТ
НА ЖИВО

Редовен 90 лв
от 16.10.2023 г.

ОНЛАЙН
БИЛЕТ

*При покупка от 5 билета и повече се свържете с нас за групова отстъпка от 10%.

Събота, 4 ноември, 2023 г.