Начало

Екстри

МЕЛБА клас
за проактивни дизайнери
с Мая Лалич и Йелена Матич

Кога: 10.11.2023, петък | 10:00-16:00
Къде: Институт Лист, ул. „Аксаков“ 16, София

Поредицата МЕЛБА УЧИЛИЩЕ продължава с образователен клас за проактивни дизайнери с водещи Мая Лалич, архитект, основател на мултидисциплинарната културна платформа и фестивал Mikser, и съосновател на Young Balkan Designers, регионална платформа, която цели да открива, развива и насърчава творческите таланти от Балканския регион в областта на устойчивия дизайн; и Йелена Матич, мебелен и интериорен дизайнер и съосновател на Young Balkan Designers.

Класът е подходящ за студенти и/или професионалисти в областта на мебелния/индустриалния/продуктовия дизайн или архитектурата. Участниците ще разгледат дизайна като стратегическа и динамична дисциплина, която изисква проактивно мислене, адаптивност и цялостен подход. Тематичните фокуси в рамките на уъркшопа са:

  • Дизайн конкурси: задълбочен преглед и анализ на различни международни конкурси за дизайн: категории и критерии при подбора на финалисти; изграждане на умения за проучване и идентифициране на подходящи конкурси въз основа на интереси и опит;
  • Създаване на убедително портфолио: стратегии за подреждане и представяне на печелившо портфолио (с персонализирани насоки);
  • Разработване на концепция: техники за генериране на уникални и иновативни дизайн концепции;
  • Възможности за колаборация с международни професионалисти в бранша;
  • Изграждане на стратегическо дизайнерско мислене;

КАКВО ЩЕ НАУЧИТЕ?

  • Как се проучват и подбират подходящи конкурси за дизайн въз основа на интереси и опит;
  • Как се създава и представя убедително портфолио с проекти;
  • Техники за ефективно документиране и представяне на дизайнерски проекти;
  • Как се генерират и представят уникални и иновативни концепции за дизайн;
  • Техники за ефективно управление на времето, особено в контекста на конкурсите за дизайн. Умения за работа под напрежение и спазване на кратки срокове.

Класът цели да вдъхнови и предостави полезни насоки и инструментариум за ориентация по пътя към успеха на следващото поколение професионалисти в динамичния свят на дизайна.

КАКВО ВИ Е НЕОБХОДИМО ЗА ТОЗИ КЛАС?

Лаптоп с инсталиран професионален софтуер за дизайнери или архитекти. 
Уъркшопът се провежда на английски език.

БИЛЕТИ

Брой участници: 15
редовен: 60 лв.
студенти: 50 лв.

* Заявете своя билет на hello@studiokomplekt.com със заглавие: MELBA CLASS и ние ще ви отговорим с детайли за плащането по банков път. Броят на местата в този клас е 15, затова побързайте да запазите своето!

ЗА МАЯ ЛАЛИЧ И ЙЕЛЕНА МАТИЧ

Мая Лалич е архитект с фокус върху устойчивото градско развитие и кръговия дизайн. Тя е съосновател и творчески директор на белградската мултидисциплинарна културна платформа Mikser и творчески директор на едноименния фестивал, посветен на развитието на творческия потенциал на Балканския регион. Като архитект и урбанист, възпитаник на Колумбийския университет в Ню Йорк, Мая използва богатата си международна мрежа, за да подпомага обмена между прогресивните международни и местни дизайнерски практики. Под програмното ръководство на Мая Лалич Белградската седмица на дизайна и фестивалът Mikser поставят Белград и Балканите на международната карта на дизайна, което я мотивира да инициира няколко изяви на таланти в областта на дизайна – Ghost Project, Young Serbian Designers и Young Balkan Designers, за да представи разнообразните таланти от региона пред света. Призната в международен план като опитен куратор в сферата на дизайна с набито око за творчески таланти, които опитват да „променят света“, Мая е жури на престижни международни конкурси за дизайн като Salone Satellite, Timisoara Architecture Biennale, The Global Graduate Design Show и др.

Професор Йелена Матич, мебелен и интериорен дизайнер, съосновател на платформата Young Balkan Designers, се фокусира в извънкласното образование и практическото обучение на новото поколение дизайнери на мебели, като води местни и международни студентски семинари, улеснява контактите между млади експерти и производители на мебели в региона и активно популяризира творбите на студентите в Сърбия и чужбина. Под нейно ръководство и менторство са реализирани множество проекти, свързващи студентите с производствения сектор. Дългогодишната колаборация на Йелена Матич с платформата Mikser e ключова за развитието на сцената на младите дизайнери в Сърбия и в по-широк план, тъй като насърчава дизайнерите да превръщат идеите си в конкретни прототипи – практика, която Йелена прилага и като преподавател и ментор на учебната програма „Технология, управление и дизайн на мебели и изделия от дърво“ в Лесотехническия факултет на Белградския университет.

Мелба Симпозиум

БИЛЕТ
НА ЖИВО

Редовен 90 лв
от 16.10.2023 г.

ОНЛАЙН
БИЛЕТ

*При покупка от 5 билета и повече се свържете с нас за групова отстъпка от 10%.

Събота, 4 ноември, 2023 г.