Начало

Екстри

Дипломен проект:
видеоинсталация
от Радина Йотова

Кога: 02 -12.11.2023, пон-петък: 8:00 – 18:00
Къде: галерия УниКредит Студио, пл. „Света Неделя“ 7, София
Представяне: 07.11.2023, вторник | 18:00

За втора поредна година международният фестивал за дизайн МЕЛБА включва в програмата си изложбата “Дипломен проект”, която презентира дипломни работи на студенти в различни сфери – от скулптура, през дизайн и илюстрация, до сценография и мода. Изложбата цели да представи както многообразието в похватите, медиите и темите, които вълнуват младото поколение днес, така и да обърне поглед към начина, по който то осмисля утрешния ден.

Тази година изложбата фокусира вниманието върху Радина Йотова, визуален артист в полето на дигиталните изкуства. Радина завършва Кралската художествена академия, KABK, в Хага със специалност „Графичен дизайн“ през 2022 г. Радина изследва процеса на създаване на изображения, разказването на истории с помощта на новите медийни технологии, измененията в социалното поведение, интернет културата и машинното обучение. В рамките на изложбата „Дипломен проект“ Радина ще представи видео инсталацията Now You See Me: Re-Appropriating the Visual Landscape of Our Digital World, с която се дипломира от академията през 2022 г.

Интерактивната видео инсталация приканва посетителите да влязат в ангажиращо сетивата пространство и да се включат в провокативния експеримент, разглеждащ абсурда, който възниква в опита да се имитира човешкото възприятие с алгоритми. С помощта на модел за разпознаване на обекти в реално време инсталацията пренася света на абстракцията в нашия физически такъв, като поставя зрителя в равнината на математическите наблюдения. Инсталацията повдига философски въпроси за уязвимостта и ограниченията, характерни за парадигмата на машинното обучение, но и за бъдещето, в което човешкото съществуване е свързано с данните и постоянно надграждащи своята съвършеност компютърни технологии – много по-силно, отколкото можем да си представим днес.

Повече за работата на Радина Йотова тук: radinayotova.eu / rawlab.xyz и в Инстаграм на: @gradinaaa / @rawlab.xyz

*Изложбата Дипломен проект се осъществява благодарение на подкрепата на Уникредит Булбанк

Мелба Симпозиум

БИЛЕТ
НА ЖИВО

Редовен 90 лв
от 16.10.2023 г.

ОНЛАЙН
БИЛЕТ

*При покупка от 5 билета и повече се свържете с нас за групова отстъпка от 10%.

Събота, 4 ноември, 2023 г.